Op ons biologisch-dynamische landbouwbedrijf draait het allemaal om de bodem. De grond waar de gewassen op groeien, waar de koeien van eten en die uiteindelijk ook ons allemaal voedt. Om gezond voedsel te produceren, verzorgen we de bodem zo goed mogelijk.
De verschillende bedrijfsonderdelen nauw met elkaar verbonden. De veehouderij levert kwalitatief hoogwaardige mest op om het land mee te voeden. De koeien eten als ze op stal staan van de oogst van het land: gras, klaver en mais uit de akkerbouw.

regenhaspel avondlicht

De Stadsboerderij werd geselecteerd als een case-study in het onderzoeksproject ‘Learning from Excellence’ van de Leerstoelgroep Landbouwsysteemecologie van Wageningen University.
Masterstudenten Clara Beck en Gratia Meijers schreven boerderijprofiel van De Stadsboerderij,  met achtergrondinformatie op basis van een interview met Tineke op 7 februari 2014.
Deze Engelstalige thesis kunt u hier downloaden

De Stadsboerderij was selected as a case study in the research project 'Learning from Excellence’ of Chair group Farming System Ecology of Wageningen UR.
Master students Clara Beck and Gratia Meijers wrote a farmprofile, with background information based on an interview with Tineke, on the 7th of February 2014.
Download this English thesis

Potstal

koeienbieten

Een potstal is eigenlijk een grote composthoop. Uit koeienvlaaien en stro ontstaat een perfecte compost om de akkers mee te bemesten. Dat is de motor waar ons biologisch-dynamische bedrijf op draait, daarom noemen wij het 'het zwarte goud'.

Nu denken mensen die in de stal komen wel eens dat er veel meer stro in zou moeten omdat het er 'vies' uitziet. Het composteringsproces werkt echter alleen bij de juiste stro-mestverhouding (stro voor koolstof en mest voor stikstof) zodat de bacteriën goed hun werk kunnen doen. En nee, een koeienstal is geen huiskamer.

En 'zielig' voor de koeien? Absoluut niet. Zolang er maar een droog ligbed is achter in de stal, zijn verse mest achter het voerhek en natte plekken bij de drinkbakken, geen probleem.  De koeien zijn gezond, hebben nooit klauwproblemen, en, zoals je in de stal ook kunt zien, ze zijn ondanks hun zwarte poten in prima conditie. En daar gaat het om. Laat je dus niet verblinden door het zwarte goud!