In deze rubriek vindt u Roos_in_de_keukenbeproefde recepten uit de Cooking classes, met ingrediënten van de Boerenmarkt. Hebt u ook een recept dat u wilt delen, mail het naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Download de recepten als jpg:

Salade - Gepofte rode bietjes met geitenkaas, peer en rucola

Salade - Couscous met gepofte groenten en kruiden uit de tuin

Dessert - Bread&butter-pudding

Dessert - Brownies


Recepten van het Kinderkookcafé vindt u hier


 Meer recepten in dit alfabetische overzicht:

Biologische ossenstaartsoep
Boerenmarktcafé appeltaart
Hartig tartaar-taartje
Uiensoep naar Italiaans recept
Vlaamse runderstoof
Worteltjescake

 

   

  

 

Biologische ossenstaartsoep
... smaakvol biologisch

Benodigdheden voor 4 personen
500 gram biologische ossenstaart, 1 laurierblad, 1 takje tijm, enkele takjes peterselie, 1 grote ui (in 2 gesneden), boter, water, peper en zout, 1 winterwortel (zeer fijn gesneden), 2 takjes selder (zeer fijn gesneden), 1 ui (zeer fijn gesneden), 1 ei

Bereiding
De bouillon
Braad de ossenstaart aan in 30 gram boter totdat hij goed bruin is. Voeg het laurierblad, de tijm, de peterselie en de ui toe en voeg water toe totdat alles 4 cm onder staat. Breng het geheel aan de kook, schep er het schuim af en laat gedurende 4 uur trekken op een zacht vuurtje. Zeef de bouillon na het trekken. Hou de ossenstaart bij en haal het vlees van de botten.

De soep
Smelt wat boter in een kookpot en fruit er de zeer fijn gesneden wortel, selder en ui in aan. Giet de bouillon er bij en breng aan de kook. Laat nog 10 minuutjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.

Doe het ei in een kommetje en roer het door elkaar. Bak het in een pan tot een omeletje en snij dit in dunne reepjes.

Doe in elke kom wat van het vlees en ei-reepjes en schenk de soep erbij. 
Terug naar boven

 

Boerenmarktcafé appeltaart (door Victor van Zeeland)
... recept van opa Acke uit Zeeuws-Vlaanderen

Benodigdheden
Bodem en bedekking: 250 gram zelfrijzend bakmeel, 150 gram roomboter, 125 gram basterdsuiker, (mespuntje zout), vanillesuiker of citroenschil, 1 ei. Vulling: halve kilo zure appels, bijvoorbeeld goudrenet of elstar, aanvullen met bijvoorbeeld rozijnen of noten, 100 gram (riet)suiker, kaneel.
Bakpapier en bakblik (springvorm)

Bereiding
Ingrediënten voor de bodem en de bedekking goed kneden tot een deegbal. Bakpapier gebruiken of bakblik (springvorm) goed met boter invetten. Het deeg tussen twee folies dun uitrollen voor zowel de bodem als de bedekking. Van de restjes rolletjes maken voor een randje. Vulling aanbrengen.
De taart kan open worden gebakken of  - beter, geheel volgens de traditie - worden afgedekt met een dun laagje deeg. Bij afgedekt blijft het vocht beter behouden. Bestrijk voor het garen met losgeklopt ei of na het garen met honing of jam. 
Oven 180o voorverwarmen +/- 50 minuten goudbruin laten garen.

Warm uit de oven is de appeltaart het lekkerst. Smakelijk eten!
Terug naar boven

 

Hartig tartaar-taartje
... heerlijk als warme lunch

Benodigdheden
1 biefstuk tartaar van 75 gr, vers gemalen peper en zout naar smaak, 1 theelepel scherpe Franse mosterd, 1 geroosterde volkoren boterham, wat boter, 1 klein gesnipperd uitje, 1 plak gegrilde ham van 1 á 2 cm dik, 1 mooie ronde plak tomaat van 1 cm dik zonder pitjes, zaadlijsten en vocht,  1 plak belegen boeren Goudse kaas of Emmenthaler of Gruyère naar keuze, 3 toefjes peterselie.

Bereiding
Rooster de volkoren boterham en leg hem in een dun met boter ingevet vuurvast schoteltje. Warm de oven vast voor op de hoogste stand. Leg op de gesmeerde boterham de plak ham. Fruit het kleine gesnipperde uitje in een flinter boter zachtjes lichtbruin en glazig (niet laten verbranden). Doe de gefruite uitjes even op een schoteltje. Bestrooi het tartaartje met vers gemalen peper en wat zout en bak het in een klein klontje boter snel 3 minuten aan elke kant.
Smeer de helft van de mosterd over de plak ham. Leg het gebakken tartaartje erop. Smeer de rest van de mosterd over het tartaartje. Leg de plak tomaat weer daar bovenop en leg middenin de plak tomaat en de snippers gefruite ui. Leg over dit alles de grote plak kaas (zorg dat het een flinke grote is), die als een hoes over alles heen moet zakken. Snijd de kaas, indien nodig, bij langs de randen van de boterham en zet even in de oven of onder de grill tot de kaas pruttelt.
Garneer met toefjes peterselie en eet meteen op met wat frisse tomatensla of gewoon met de rest van de tomaat, in stukjes gesneden. In plaats van de tomaat kan ook een ronde reep rode of groene paprika gebruikt worden.
Terug naar boven

 

Uiensoep naar Italiaans recept (door Victor van Zeeland)
Een echte maaltijdsoep die u tijdig kunt maken en snel kunt uitserveren. Strooi er vlak voor het serveren dunne witte preiringen overheen voor een ‘frisse’ smaak. Door verse worst te gebruiken van de Stadsboerderij krijgt het een echt Almeerse-Weeldekarakter.
Serveren met ambachtelijk brood, zo gewenst met roomboter.

Benodigdheden voor 6 personen
750 gram ui, teentje knoflook of naar smaak meer, 1 prei, boter of margarine, 1 liter runderbouillon, 1/8 l crème fraîche van De Buurackers, 750 gr (blik of pot) witte bonen in tomatensaus, 200 gram runderrookworst van de Stadsboerderij, 1 theelepel majoraan, 1 zakje oude of Parmezaanse kaas van De Buurackers, zout, peper

Bereiding 
Voorbereiden
De rookworst 20 minuten laten wellen en daarna in blokjes snijden. De uien, de knoflook en het groen van de prei snipperen en majoraan in wat boter of margarine fruiten. De bouillon met de crème fraîche er bijvoegen. Aan de kook brengen en 40 minuten zachtjes laten preutelen.

Basis afwerken
De soep pureren (gebruik een stafmixer, zeef of een passé-vite (roerzeef)).
De witte bonen en rookworst erbij voegen.
De soep nog +/- 10 minuten laten doorkoken.

Eventueel koel of ingevroren bewaren.

Voor het serveren
Voor het serveren verhitten. In de tussentijd het wit van de prei in kleine ringen snijden. Op het laatst het wit van de prei en Parmezaanse kaas erbij voegen. Met zout & peper op smaak brengen. Breng het op de juiste temperatuur.
Terug naar boven

 

Vlaamse runderstoof
... een smakelijk recept van onze zuiderburen

(Bereiden ca. 15 minuten, stooftijd ca. 2 uur en 50 minuten)

Benodigdheden voor 4 personen
800 gr ribrunderlappen in grote stukken, 4 dunne stengels prei, 25 gr boter, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 300 gr in plakjes gesneden winterwortel, 6 geriste takjes tijm, 1 laurierblad, 1 flesje donker bier, 1 snee stevig witbrood zonder korst, 1 eetlepel grove mosterd.

Bereiding
Vlees op kamertemperatuur laten komen. Helft van de prei in dunne ringetjes snijden, rest in stukken van 3 cm snijden. Vlees met peper bestrooien en in braadpan rondom in boter aanbraden. Preiringen en knoflook 1 minuut meebakken.
Wortel, tijm, laurierblad, bier en 100 ml kokend water toevoegen. Vocht aan de kook brengen. Vuur laag zetten en geheel afgedekt (op vlamverdeler) circa 2 uur en 30 minuten laten sudderen, of tot het vlees gaar is. Zo nu en dan omscheppen en indien nodig wat water toevoegen.

Brood met mosterd bestrijken en bij vlees in pan leggen. Stukken prei toevoegen. Geheel nog circa 20 minuten laten sudderen tot prei beetgaar is. Zo nu en dan omscheppen en zorgen dat brood goed met vocht mengt. Op smaak brengen met royaal zout en peper.
Lekker met gekookte aardappeltjes.
Terug naar boven

 

Worteltjescake (vies hè?!)
voor 12 personen

Benodigdheden
175 gr donkerbruine basterdsuiker, 2 grote eieren op kamertemperatuur, 120 ml zonnebloemolie, 200 gr zelfrijzend volkoren bakmeel, 1,5 theelepel bicarbonaat voor extra rijskracht, 3 overvolle theelepels koekkruiden, 1 geraspte sinaasappelschil, 200 gr grof geraspte wortels, 125 gr rozijnen, 100 gr grof gehakte hazelnoten

Voor de siroop
Sap van een halve sinaasappel, 1 dessertlepel citroensap, 40 gr donkerbruine basterdsuiker

Voor de topping
250 gr volle kwark, 20 gr poedersuiker, 2 theelepels vanille-extract, 1 overvolle theelepel kaneel, plus een beetje om te poederen

Materialen
Bakblik van 25x15x2,5 cm (of 12 muffinvormpjes), bakpapier

Bereiding
Verwarm de over voor op 170° C.
Begin met het mixen van de suiker, eieren en olie gedurende 3 minuten. Dan meel, bicarbonaat en koekkruiden erbij mengen. Daarna sinaasappelschil, wortel, rozijnen en noten erdoor roeren. Doe het beslag in het bakblik (bekleed met bakpapier) of in de muffinvormpjes, en laat het in het midden van de oven 35-40 minuten bakken. Intussen maak je de siroop, door het vruchtensap en de suiker goed te mengen, tot de suiker is opgelost. Wanneer de cake uit de oven komt, verdeel dan de siroop snel en gelijkmatig over de cake, zodat het goed in kan trekken. Laat de cake helemaal afkoelen, voordat je hem uit het blik haalt.

Om het helemaal af te maken, kan er nog een topping over de cake, wanneer die is afgekoeld.
De topping maak je als volgt. Meng de ingrediënten samen in een kom en mix ze tot het glad en luchtig is. Bewaar het in de koelkast en smeer het voor het snijden over de cake wanneer die helemaal is afgekoeld.
Terug naar boven