Stadsboerderij Almere bedrijft al ruim twintig jaar innovatieve biodynamische landbouw in de Flevopolder. Met zorg voor de aarde en een open blik naar de toekomst.

Onze koeien eten kruidenrijk gras van ons land, en hun mest zorgt voor het ‘zwarte goud’ waarmee we de bodem van onze 250 hectare akkers voeden. Een kringloop dus. ‘Als het eenmaal draait wordt het hele bedrijf een motortje dat steeds beter gaat lopen’, vertelt Tineke in de film van het nieuwe onderzoeksinstituut FlevoCampus.

Wilt u weten hoe de Stadsboerderij ontstaan is, hoe we te werk gaan, en wat onze plannen zijn?

Klik op onderstaande foto om de film (van ca 15 minuten) te kunnen starten (English subtitles).

 

Op ons biodynamische landbouwbedrijf draait het allemaal om de bodem. De grond waar de gewassen op groeien, waar de koeien van eten en die uiteindelijk ook ons allemaal voedt. Om gezond voedsel te produceren, verzorgen we de bodem zo goed mogelijk.
De verschillende bedrijfsonderdelen nauw met elkaar verbonden. De veehouderij levert kwalitatief hoogwaardige mest op om het land mee te voeden. De koeien eten als ze op stal staan van de oogst van het land: gras, klaver en mais uit de akkerbouw.

regenhaspel avondlicht

De Stadsboerderij werd geselecteerd als een case-study in het onderzoeksproject ‘Learning from Excellence’ van de Leerstoelgroep Landbouwsysteemecologie van Wageningen University.
Masterstudenten Clara Beck en Gratia Meijers schreven boerderijprofiel van De Stadsboerderij,  met achtergrondinformatie op basis van een interview met Tineke op 7 februari 2014.
Deze Engelstalige thesis kunt u hier downloaden

De Stadsboerderij was selected as a case study in the research project 'Learning from Excellence’ of Chair group Farming System Ecology of Wageningen UR.
Master students Clara Beck and Gratia Meijers wrote a farmprofile, with background information based on an interview with Tineke, on the 7th of February 2014.
Download this English thesis

Potstal

koeienbieten

Een potstal is eigenlijk een grote composthoop. Uit koeienvlaaien en stro ontstaat een perfecte compost om de akkers mee te bemesten. Dat is de motor waar ons biodynamische bedrijf op draait, daarom noemen wij het 'het zwarte goud'.

Nu denken mensen die in de stal komen wel eens dat er veel meer stro in zou moeten omdat het er 'vies' uitziet. Het composteringsproces werkt echter alleen bij de juiste stro-mestverhouding (stro voor koolstof en mest voor stikstof) zodat de bacteriën goed hun werk kunnen doen. En nee, een koeienstal is geen huiskamer.

En 'zielig' voor de koeien? Absoluut niet. Zolang er maar een droog ligbed is achter in de stal, zijn verse mest achter het voerhek en natte plekken bij de drinkbakken, geen probleem.  De koeien zijn gezond, hebben nooit klauwproblemen, en, zoals je in de stal ook kunt zien, ze zijn ondanks hun zwarte poten in prima conditie. En daar gaat het om. Laat je dus niet verblinden door het zwarte goud!