Nieuws

Op zondag 23 april gaan deelnemers een volle dag aan de slag met fenomenologisch waarnemen, op de Dag van de Fenomenologie. Rondom het erf aan het Kemphaanpad worden lezingen gehouden en wordt in werkgroepen gewerkt.

Dagindeling

09.40 uur: Inloop, koffie/thee, werkgroep kiezen
10.00-10.15 uur: Welkomstwoord
10.15-11.15 uur: Openingslezing ‘Van wilde plant tot cultuurplant’ door Edith Lammerts van Bueren
11.15-12.45 uur: Werkgroepen
12.45-13.45 uur: Lunch met soep, graag zelf lunchbrood meebrengen
13.45-15.15 uur: Vervolg van de Werkgroepen
15.15-15.30 uur: Theepauze
15.30-16.00 uur: (Plenair) Wolter Bos: ‘Waarom fenomenologie in de huidige tijd’
16.00-16.15 uur: Afsluiting

Werkgroepen

Planten van de biodynamische preparaten, met Tom Saat
De kwaliteiten van brandnetel en paardenbloem fenomenologisch ontdekken. Wat brengen deze preparaten aan het biologisch-dynamische bedrijf? We graven de preparaten ook op uit de grond.

Het element water, met Paul van Dijk
Water heeft geen vaste kenmerkende vorm, kleur, geur, smaak, terwijl het toch de drager is van het leven in alle organismen. Water is ongelooflijk sensibel voor invloeden van buiten. Kunnen we zó ingaan op wat water allemaal niet is, dat we daardoorhéén gaan ontdekken wat water wel is?

Vogels kijken in de polder, met Sander van Hesteren
Ze zijn nauw verbonden met hun omgeving, de vogels. Welke zien we in de polder? Hoe bewegen ze door het landschap? Hoe laten zij zich horen? Wat doet dat met onze beleving van het landschap?

Schilderen – het raadsel van de kleur, met Wil Uitgeest
Door experimenten en ons eigen schilderwerk zullen we ervaren hoe veelzijdig kleuren zijn, telkens anders en toch zichzelf gelijk. Is “Rood” een ongetemd paard of een trouwe dienaar? “Blauw: ontroerend devoot of koud als ijs?

Kijken naar koeien, met Tineke van den Berg
Observeren in de stal – wat kunnen we ervaren als we helemaal bij de koe zijn? Met fenomenologie en met elkaar op weg om onze verbinding met deze bijzondere dieren te versterken.

Metamorfose bij voedingsplanten, met Edith Lammerts van Bueren
Broccoli, savooiekool, boerenkool, spruitjes – zóveel soorten kool als er zijn, zoveel soorten sla of worteltjes... Wat schuilt achter al die varianten? Kun je zoiets als het ‘wezen van de kool’ ontmoeten?

Kijken in de bodem, met Coen ter Berg
Wat vertelt ons de bodem, als je er in binnen kijkt? Hoe ervaren we het leven in de aarde? Hoe zet de plant zich uiteen met de grond?

Feno-scheikunde, met Antoon van Hooft
Eenvoudige experimenten met voedingsstoffen zullen eye-openers blijken: we krijgen een ingang om na te denken over de wereldprocessen die in de alledaagse voedingsmiddelen schuilgaan.

Zondag 23 april op Stadsboerderij Almere, Kemphaanpad 14, Almere, 10.00-16.30 uur

Meer informatie over inhoud, kosten en aanmelding vind je op de website van de Antroposofische vereniging 

 Plaatje fenodag Ontvouwen verkleind

Afbeelding: schilderij 'Ontvouwen' van Irene Keijzer