De Stadsboerderij

De koeien van de Stadsboerderij leven in een kudde, met de stier en de kalfjes erbij. De kalfjes drinken bij de moeder, wij verkopen dus geen melk. 's Zomers grazen de koeien in uitgestrekte bossen en 's winters in de potstal op de boerderij. 

Potstal

Een potstal is eigenlijk een grote composthoop. Uit koeienvlaaien en stro ontstaat een perfecte potstal-mest om de akkers mee te bemesten. Wij noemen dat ‘het zwarte goud’, het is de motor waar ons biodynamische bedrijf op draait.

Bezoekers denken wel eens dat er veel meer stro in de stal zou moeten, omdat het er ‘vies’ uit ziet. Maar het composteringsproces werkt alleen bij de juiste stro-mestverhouding (stro voor koolstof en mest voor stikstof), zodat de bacteriën goed hun werk kunnen doen.
Voor de koeien is dat prima. Zolang er maar een droog ligbed is achterin de stal, is het geen probleem dat er verse mest achter het voerhek ligt en dat er natte plekken zijn bij de drinkbakken.
De koeien zijn gezond, ze hebben nooit klauwproblemen. Zoals u in de stal ook kunt zien, zijn ze in prima conditie.
In een koeienstal is het niet zo schoon als in een huiskamer. En dat hoeft ook niet.

Marchigiana en Fleckvieh

De koeien zijn van het Italiaanse Marchigiana-ras, en van het Centraal-Europese Fleckvieh ras. Ze groeien in rustig tempo, op een menu van grasklaver en kruidenrijk natuurgras. Met af en toe een blaadje van de bomen, in een wei vol afwisseling. Met schaduwrijke plekken en zonnige grasvelden. Geen wonder dat ze 'blije koeien' worden genoemd.

Hulkensteinse bos

Van mei tot november kunt u de koeien zelf gaan opzoeken in hun begrazingsgebied, het Hulkensteinse bos. Het gebied is ruim 500 hectare groot en wordt doorkruist door wandel- en fietspaden. Ook met de auto is het gebied (beperkt) toegankelijk. Als u de koeien wilt vinden maakt u de meeste kans bij de ingang aan de Wielse weg (zie routebeschrijving hierna). Wanneer u uw auto achterlaat, parkeer hem dan buiten de veeroosters (daar zijn parkeerplaatsen), zodat u bij terugkeer geen beschadigde auto aantreft.
Het Hulkesteinse bos is eigendom van Staatsbosbeheer, en maakt deel uit van het Horsterwold. In de naaste omgeving van het gebied vindt u het Laakse strand, natuurkampeerterrein Altena, het vakantieterrein van Flevonatuur, en Center Parcs de Eemhof.

Over het vlees van onze koeien

De biologisch gehouden Marchigiana koeien van de Stadsboerderij worden met rust en aandacht grootgebracht. Kalfjes blijven na de geboorte bij de moeder, dus drinken zich groot aan haar gezonde melk. Het ruwvoer voor de koeien komt van de Stadsboerderij zelf: gras, klaver en natuurhooi.

Als de volwassen koe geslacht wordt, gebeurt dit op een rustige manier en zonder stress. De stadsboeren brengen de koe zelf naar slager Drikus van Dasselaar in Nijkerk. Voordat het vlees wordt ingevroren, verpakken medewerkers van de Stadsboerderij het in kleine porties.

Voor vleesproducten, verkooppunten en prijzen, zie Verkoop van biologisch rundvlees.

web kalfje

website veehouderij

 Foto's: Morris Faber