Nieuws

Op de laatste zaterdag van januari werd er op Vliervelden enthousiast gewerkt tijdens de cursus heggenvlechten voor beginners. En het resultaat mag er zijn!

Heggenvlechten is een eeuwenoud boerenambacht en werd toegepast om vee in of juist uit een weide of akker te houden. Door de komst van het prikkeldraad werd heggenvlechten steeds minder toegepast en verdween veel kennis, kunde én biodiversiteit.
Maar vlechtheggen zijn terug van weggeweest! Een goed gevlochten heg (meestal van meidoorn) vormt een mooie afscheiding tussen bijvoorbeeld wandelpaden en weilanden, of rondom een tuin, boomgaard of bedrijventerrein. Een gevlochten heg is gemakkelijk te onderhouden en is met de nodige doornstruiken echt ondoordringbaar voor mensen, honden en vee. Daarnaast vormt een vlechtheg een verbindingszone voor vogels, kleine zoogdieren en insecten; ze vinden er voedsel, beschutting en nestgelegenheid.

Voor Landschapsbeheer des te meer reden de vlechtheg ook in Flevoland onder de aandacht te brengen, en een cursus heggenvlechten te organiseren. Instructeur Lex Roeleveld van Bureau Heggen bracht de deelnemers de fijne kneepjes van het vak bij, en vertelde over de achtergrond van het ambacht.

Het was een inspirerende dag, de zon spoorde ons stralend aan!

Heggenvlecht 3

heggenvlechtresultaat

Heggenvlecht 2